Ülkemizde vergi denetim sistemi, 10.07.2011 tarih ve 27990 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile köklü bir değişime uğramış, her biri köklü ve sağlam geleneklere sahip, Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı, Gelirler Kontrolörlüğü Başkanlığı ve Vergi Denetmenleri Büro Başkanlıkları, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde tek çatı altında toplanmıştır.

Kurul ilk aşamada 3 ilde Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıkları, Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıkları, Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlıkları ve 29 ilde Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıkları şeklinde kurulmuştur.

Vergi Müfettişleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde üst düzey vergi incelemesi, Bakanlık ve bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında, Bakan tarafından Kurula verilen inceleme, teftiş, denetim ve soruşturmalar ile kara para aklamanın önlenmesi ve yolsuzlukla mücadele gibi asli görev ve fonksiyonları ifa etmektedir. Ayrıca mali mevzuat ve bu mevzuatın uygulanması ve geliştirilmesi adına ekonomik ve bilimsel araştırmalar yaparak ilgili mercilere görüş ve önerilerde bulunmaktadır.

Bir kariyer mesleği olan Vergi Müfettişliği bir mesleki tanımlamanın ötesinde, bünyesinde geçmişten günümüze hassasiyetle aktarılan mesleki kültür ve birikimini, çağdaş denetim ilke ve tekniklerini ve yüksek temsil meziyetlerini barındıran mesleki değerler bütününü ifade eder.

Vergi Müfettişleri, almış oldukları yüksek mesleki eğitim ve edindikleri mesleki tecrübelerinin gereği olarak üstlendikleri üst düzey görev ve sorumluklar ile kayıt dışılıkla, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele etmiş olup, söz konusu görev ve sorumluklarını adil, objektif ve maliye politikasına yön veren aktif ve öncü bir denetim anlayışıyla yerine getirmeye devam edeceklerdir.

Maliye Denetim Elemanları Derneği; Büyük Ölçekli Mükellefler, Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele ve Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlıklarında görevli vergi müfettişleri tarafından, üyeleri arasındaki birlik ve beraberliği, karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak ve üyelerinin mesleki bilgi birikiminden faydalanarak mesleki ve etik değerlerin geliştirilerek artırılmasına yardımcı olmak amacıyla 2018 yılında kurulmuştur. Derneğimiz kurulduğu tarihten günümüze kadar, kapsayıcı ve hiçbir ayrım gözetmeyen yönetim anlayışıyla, mesleki birlik ve beraberliği sağlamak, vergi müfettişliği mesleğinin gelişimine yönelik çözümler üretmek ve sağlam temeller üzerine kurulu bir kurum kültürü ve kurul bilinci oluşturmak amacıyla faaliyet göstermeye devam etmiştir.

Vergi başmüfettişi, vergi müfettişi ve vergi müfettiş yardımcısı olarak görevlendirilenler ile Hazine ve Maliye Bakanlığında vergi inceleme yetkisini haiz olarak inceleme veya denetim elemanı olarak görev yapmış olanlar derneğe asıl üye olabilir. Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli desteği bulunanlar ise yönetim kurulu kararı ile fahri üye olarak kabul edilebilir.

Vergi Pusulası Dergisi, Maliye Denetim Elemanları Derneği üyelerinin değerli katkılarıyla hazırlanarak Temmuz/2022 tarihinde ilk sayısıyla yayın hayatına başlamıştır. Süreli yayın olarak hazırlanan Vergi Pusulası Dergisi, 3 aylık periyotlarda yayımlanmaktadır. Bu derginin çıkarılmasındaki en büyük amaç; verginin asli tarafları olan mükellef ve vergi idaresi açısından önem arz eden vergi okuryazarlığı çerçevesinde vergi bilinci ve farkındalığı hususlarında literatüre katkı sağlamaktır.